• Admin
  • woensdag 19 juli 2023 17:40

Steven Maris domineert Belcar Skylimit Sprint Cup-manche in Spa-Francorchamps!

Met een vijfde zege op zes verreden wedstrijden heeft Steven Maris zijn titelambities in de Belcar Skylimit Sprint Cup 2023 kracht bijgezet. De BMW-rijder won afgelopen weekend op Spa-Francorchamps beide manches van het populaire Belgische sprintkampioenschap en verstevigde daarmee zijn leiding in de voorlopige puntenstand, temeer daar zijn directe concurrenten punten lieten liggen.

De weergoden spelen vaak een hoofdrol in Spa en dat was ook afgelopen weekend niet anders. Een uur voor de start gingen de hemelsluizen open, maar bij het startsein voor de eerste sprint leken slicks de juiste keuze. Verraderlijke omstandigheden dus en in de openingsronde lokte een crash van Ian Delhoux (Ford Fiesta) een safety car uit. Aan het einde van de neutralisatie viel er opnieuw regen en bleken de rijders geschoeid op regenrubber plots in het voordeel. Zo kregen we vooraan het veld een duel tussen de van regenbanden voorziene Renault Clio van Tom Van Eenaeme en de op slicks racende BMW van puntenleider Tom Maris. Laatstgenoemde trok finaal het laken naar zich toe, terwijl Olivier Meurens in zijn Seat Toledo mee op het algemene ereschavot mocht. Van Eenaeme won uiteraard BSSC4, voor Davy Cooreman en Kevin De Regt. In BSSC3 zegevierde Daniel Donkels, nadat de Renault Clio-rijder achteraan de grid startte. Robbe Janssens en Bernd Küpper vervolledigden het podium in de klasse, waarbij laatstgenoemde aanspraak leek te maken op de zege, tot een spin in de busstop chicane daar anders over besliste. Ook in BSSC2 won een Renault Clio, Niels Van Gompel hield Ken Peeters en Tom Vanderheyden af, terwijl de debuterende Lucas Wijnant in BSSC1 met de grootste trofee huiswaarts mocht, in afwezigheid van BSSC1-puntenleider Davy Van Goethem (defecte motor).


Op papier leek race 2 een walk-over voor Steven Maris, maar schijn bedriegt. Maris duelleerde met Raf Beliën en uiteindelijk zou het verkeer beslissen over winst. Bij het dubbelen sloeg Maris in de slotronde een kloofje en won zo met enkele tellen bonus op Beliën, terwijl Michiel Smulders voor een derde BMW op het ereschavot zorgde nadat hij gestart was vanop de allerlaatste rij. Tom Van Eenaeme won opnieuw BSSC4, ditmaal voor Wouter Manderveld en Tom Werckx, die bij zijn comeback in het kampioenschap wist op te klimmen vanuit de buik van het veld. Kevin Küpper hield het hoofd koel en triomfeerde in BSSC3, voor Dirk De Bock die in de openingsfase wat terrein verloor na een aanrijding met Jo Lammens. Bram Hendrix, samen met Smulders gestart vanaf de laatste rij, vervolledigde het klassepodium. Jimmy Adriaenssens won bij zijn debuut in het kampioenschap BSSC2, voor Niels Van Gompel en de wederoptredende Philippe Huart, die teamgenoot Tom Vanderheyden klopte met enkele tienden. In BSSC1 tenslotte bezorgde Milan Feytons de Peugeot #101 de dubbel.


Ook organisator Andy Jaenen blikt tevreden terug op de manche in Spa. “Hoewel track limits steevast een discussiepunt is op Spa, was er enorm veel discipline in de Belcar Skylimit Sprint Cup, met slechts zes meldingen tijdens de trainingen en geen enkele tijdens de race. Ook de samenwerking met Kronos Events, promotor van het 25 Hours Fun Cup-weekend, verliep goed en gezien de positieve feedback bij onze deelnemers tekenen we graag opnieuw present in 2024!”


In de tussenstand doorbreekt Steven Maris de grens van 200 punten. Hij leidt nu met 202 punten, voor Tom Van Eenaeme (160) die van de 5e naar de 2e plaats springt en Dirk De Bock (143). De volgende afspraak van de Belcar Skylimit Sprint Cup vindt plaats in het voorprogramma van de 24 Hours of Zolder, op 24, 25 en 26 augustus.